dilluns, 9 de setembre del 2013

David Fernández: “La coherència és la nostra esperança i maldecap”




Són les 9 del matí i arribo a la porta de l’ACN on he quedat amb el David Fernández i el seu cap de premsa. El David, per molt que a ell no li agradi, és, ara mateix, la cara més visible de les Candidatures d’Unitat Popular i Alternativa d’Esquerres (CUP) al Parlament. Politòleg i periodista, no és militant de les CUP però ja va estar a les llistes del partit a les últimes eleccions municipals a la ciutat de Barcelona.  Quan arriben els recomano un bar tranquil per anar a fer un cafè. Resulta que els he portat a un bar mític on es reunia una brigada policial que més d’una vegada ha propinat una pallissa a alguns membres de les CUP. M’ho explica en David mentre em moro de la vergonya....

Tres cafès amb llet i comencem.

-          Fer política és vocacional, professional o un deure ciutadà?

Menys professional qualsevol cosa. És vocacional, un dret i deure. Malgrat la mercantilització de la política, partits que semblen empreses i governs que semblen consells d’administració, la política és molt antiga i l’única forma de canviar la situació, les condicions de vida i de treball.

Tothom fa política, fins i tot els que no en fan o no hi creuen. És la forma que ens va ensenyar el mateix Francisco Franco quan deia “yo no me meto en política” però sabem que en feia. La política està a la cultura, al model social, econòmic... Afecta a tothom encara que hi hagi moltes formes d’implicar-s’hi.

No hi ha dies màgics ni rancis és un compromís quotidià. La pregunta també s’hauria de plantejar a la inversa, perquè la gent no s’implica? En l’actual escala de valors, l’individualisme mana i pensem que això no va amb nosaltres. Fuster deia “o fem nosaltres la política o serà feta contra nosaltres” .

-          I a tu, què et va motivar a entrar en política?

En l’actual fase la inconsciència...

Al principi quan tenia 15 anys, la meva primera inspiració van ser els meus avis. Des de petit vaig sentir a parlar de la presó, de la repressió. El meu avi era un republicà condemnat a mort dues vegades sense executar, i sentir tots aquests processos va despertant un sentiment.
També li he d’agrair a la Teresa, la directora de la meva escola, perquè va ser la primera persona en fer-me participar en una assemblea  per fer-nos parlar de la guerra d’Iraq. Després tot és una cadena, et dones compte que vius en un món injust i desigual i que la política s’ha de fer cada dia i posar el teu granet de sorra.

-          I com t’ho fas per seguir creient en la política quan veus el panorama actual?

Per exemple, perquè aquí, al costat d’on som, hi ha una associació de veïns que es diu “Casc Antic”, gent que voluntàriament lluita pel seu barri (alguns de més de 70 anys) i perquè cada dia conec gent que de forma altruista es deixa la pell pel seu país. Ens ho posen molt difícil, la política oficial està en decadència, però són aquestes formes de fer política per les que realment val la pena seguir.

- Per tant... Quina és la millor forma de fer política?

La política quotidiana, la que es fa arrel de terra. És l’únic territori alliberat del que disposem, malgrat les moltes derrotes, i és l’únic espai  on es poden canviar les coses, l’única manera d’avançar.

-          I quan entres en política convencional... tot canvia?

Sí, tot canvia a pitjor. És com el periodisme d’investigació, entres en una cosa, perquè penses que està fatal, però quan hi ets te’n adones que està pitjor del que pensaves. És interessant també, aprens com van els mecanismes de poder i com ho tenen tot estructurat perquè res no es mogui ni es canviï.


-          ... Tot i així, la CUP s’ha institucionalitzat.. Ha “passat pel tubo”?

No deixa de ser un procés de presa de consciència col·lectiva, d’acumulació de forces... El projecte de les CUP i l’Esquerra Independentista neix al 1968. Ara estem a una nova fase  i volem visualitzar la feina que s’ha fet en aquest país durant moltes dècades.
No és “passar pel tubo”, potser pot tenir costos per nosaltres perquè estem en un terreny que ens és advers, som el cavall de Troia.

Però la nostra idea és que si no t’agrada el que hi ha t’hi has de posar per canviar-ho. A més, seria una frustració si n’esperéssim alguna cosa, però no n’esperem res, ja sabem el que hi ha i la nostra confiança està al carrer. Coneixem la lògica del poder i la força destructiva que té, i intentem blindar-nos.

-          Però molta gent no us ha vist fins que no heu arribat al Parlament.

Per desgràcia aquesta és la lògica. Diuen que si no surts a la tele no ets ningú, però ara gràcies a les xarxes i Internet hi ha un canvi, un nou procés de democratització. I el que cal és canviar la manera com coneixem el que passa a la política.

Per mi, les CUP i l’esquerra independentista han estat una escola. Una escola on ens han desensenyat i ens han tornat a ensenyar el que és la democràcia, què ens han pres, i  com ens hem deteriorat. El que hem de fer és “deseducar-nos” cada dia; llegir els diaris del revés, descodificar el que en realitat ens volen dir, no dependre dels grans mitjans, fer els nostres projectes autònoms i tenir criteri propi... No ens ho podem creure tot a ulls clucs, ni el que digui qualsevol persona representant del poder.

-          És molt difícil ser coherent?

La coherència és la nostra esperança i maldecap. No hi ha batalla més difícil que la batalla per la coherència i aquesta és diària, perquè te la jugues amb cada gest i això pot ser molt estressant. Per mi no ho és, és com un horitzó, tu hi intentes arribar i cada dia se’n va més enllà.

Però la coherència és el nostre motor. I al final aprens a acceptar algunes contradiccions perquè n’hi ha que són irresolubles però has d’aprendre a conviure-hi. Alhora també té moltes coses positives, quan ho aconsegueixes superar una contradicció és molt gratificant perquè no és una feina fàcil que es fa a llarg termini.

- I no és molt estressant....?
Més estressant és veure com tenim un món profundament injust per canviar i jo no veig a ningú estressat per això. Estem en una cultura molt delegacionista. Tots volem que el metge ens curi, que el comitè d’empresa ens solucioni els problemes laborals, que el professor solucioni l’educació dels fills... però no pensem que tots hi podem contribuir. La gran lliçó del moviment pels Drets Civils Afroamericans ens va ensenyar que “el problema no és el mal que ens fa una minoria cruel i elitista, el problema és que fem per solucionar-ho la majoria”.

-          Molta gent pensa que les CUP són idealistes i utòpiques.

Els utòpics i idealistes són els que es pensen que en un sistema polític i econòmic on cada dia moren 80.000 persones de fam es pot mantenir sense violència. Els que es pensen que podem estar consumint compulsivament en un món on els recursos són finits. Aquests són els utòpics, els que pensen que podem seguir igual i no passarà res. Si et penses que el De Guindos et traurà de la crisi, llavors sí que ets utòpic.

-          Per què creus que vas ser tu l’escollit per anar al Parlament?

Primer de tot perquè vaig ser escollit per vots en unes eleccions primàries i obertes. I el perquè l’hauríem de preguntar a aquelles persones que em van votar. Suposo que alguns veuran la implicació en moviments socials, en l’e-directe, el cooperativisme... Pot ser que hi vegin en la meva trajectòria tot el que representa la CUP.

-          El passat dia 12 de febrer l’Ada Colau, representant per la 2Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va ser expulsada del parlament per increpar als diputats. A qui insultaries primer del parlament i què li diries?

Jo prendria mesures legals directament. M’agradaria veure gent entre reixes. M’agradaria veure Felip Puig demanant perdó a Esther Quintana. I Isidre Fainé Publicant els comptes de la Caixa. Però jo no combato persones, combato idees, pràctiques i fets.

Tot i així jo justifico directament i estic al costat de la ràbia i l’emprenyada d’aquelles persones que viuen cada dia les injustícies. Encara crec que se’ls insulta poc. El cinisme polític que hi ha al parlament i les declaracions dels diputats sí que són un insult directe a totes les persones.

-          Des de les CUP voleu canviar moltes coses. Què és el primer que hem de canviar?

Nosaltres mateixos.

- I això... com ho fem?

En comptes d’estar a Endesa ves a Som Energia. En comptes d’un compte a la Caixa fes-te’l a Coop57, en comptes de comprar la Vanguardia et subscrius al Triangle.. En comptes de tenir Microsoft te’n vas a Linux... i així anar fent.

La millor notícia d’aquest país és que les alternatives ja existeixen, però no hi ha canvi per dalt sense canvi per baix. El gran canvi és la suma de milers de gestos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada